Velkommen til Lystbækgaard

Råmælksbondegedeost

Det er Merete Laubjerg, der laver de historiske håndværker råmælks bonde gedeoste fremstillet på friskmalket, ubehandlet gedemælk.

Det er gedeoste fremstillet af rigtig mælk med den fyldige og ’himmelske’ smag.
Herved bevares biodiversiteten som er med til at styrke immunforsvaret.

Merete fremstiller og udvikler sine råmælksbondegedeoste i sit mikroosteri på naturgrunden ved Stauning Vesterstrand.

Gedemælken henter hun direkte under malkningen fra Nørgaard’s geder ved Videbæk.

Merete er uddannet på franske bondegårde i Normandiet og i Provence, og hun er aktivt medlem af Lystbækforeningen og af den internationale ”Association Fromage de Terroirs”.

Hun er med i styregruppen af det EU-finansierede projekt ”Learn the Life” til fremme af kulturturismen og kendskabet til den levende kulturarv og viden blandt landbobefolkningen.
Der er 6 deltagerlande i projektet.

Du kan smage og erhverve de lækre råmælks bonde gedeoste på Lystbækgaard’s påskemarked, høstmarked og julemarked.

Vil du lære mere om råmælksgedeoste og lære at lave dine egen sunde, velsmagende gedeoste, så skriv til mlaubjerg@webspeed.dk
Sammen med Lystbækgaard opretter vi så et lille introduktionskursus, når forholdene tillader det.

Lidt Historie:

Ost har været en væsentlig del af menneskets kost siden de første landbrug opstod i vore dages Syrien omkring 10.000 før vores tidsregning.

I Romertiden var ost en eftertragtet handelsvare.

Ost indgik også i feltrationerne for de romerske legionærer, som blev rekrutteret fra bondefamilier.

Op gennem Middelalderen var det benediktinermunkene, der videreudviklede og udbredte kendskab til godt landbrug og håndværksproduktion – heriblandt ostefremstilling, som vi også kender det fra de nu forsvundne danske klostre.

Bonde gedeoste er desuden beskrevet for omkring 3000 år siden i Det Gamle Testamente.

Den nævnes i første Samuels Bog kap. 17, hvor der fortælles, at David blev sendt til Sauls krigslejr med brød til sine brødre (de lå i krig med Filisterne) og med 10 ferske ost til høvedsmanden!

Det fortælles, at osten blev opdaget ved en tilfældighed af nomader, som under deres lange rejser gennem ørkenen opbevarede mælken i en pose lavet af dyrets mavesæk.
Da de kom frem, var mælken koaguleret, og der havde dannet sig en ostemasse.
Osten dannes nemlig ved berøring med enzymer, som naturligt findes i mavesækken (proteaser / osteløbe). 

Biodiversiteten i råmælksoste har gennem årtusinder hjulpet menneskets overlevelse under barske forhold – og det kan den gøre igen!

Åbningstid / Opening hours:

Gårdbutik / Farmshop & Lystbæk Café:

Torsdage / thursdays PM kl. 13.00 - 17.00

samt efter aftale / and by appointment.

Tlf: (+45)21232984

(+45)97491385 (aften / evening)

Address:

Berit Kiilerich

Lystbækgaard

Lystbækvej 1, Torsted

6990 Ulfborg

Ringkøbing Skjern Kommune

Denmark

Kontakt & find vej / Contact & directions

Tilmeld nyhedsbrev / Subscribe to newsletter

Lystbækforeningen / Lystbæk Association:

Formand / Chairman Torben Thorup Thomsen

Vedr. arrangementer, tilmelding samt medlemsskab af Lystbækforeningen / Relating to events, registration and membership of the Lystbæk Association:

Tlf.: (+45)61282136 & (+45)21232984