Kultur og Spiseaften

Til Kultur og Spiseaften laver forskellige gæste kokke lækker aftensmad, du får fortællingen om maden og sikkert også om kokken. Måske er der arrangeret en lille udstilling mm.

Lær om både råvaren, opskriften, kulturhistorien og personen bag.

Tanken bag Kultur og Spiseaften er at gæsterne oplever mad af gode vestjyske råvarer, som for eksempel lam, fisk, kylling, og grøntsager.

Samtidig kan gæsterne få en total oplevelse og forståelse for natur, kultur, tradition og mennesker.

Musik og Fortælleaften

Til Musik og Fortælleaften er vi sammen om den gode musik. Vi får besøg af forskellige musikere, sangere og historiefortællere, og vi nyder den gode musik og den gode historie sammen. Ofte serveres der også mad og/eller kaffe og kage til Musik og Fortælleaften.

Tilmelding

Gårdens Kultur og Spiseaftner / Musik og Fortælleaftner er meget populære, derfor er tilmelding nødvendig.

Tilmeld til: Ingrid Kobberø-Hansen tlf. 2333 5231.

I tilfælde af at Ingrid ikke kan træffes, kan du tilmelde dig hos: Lisbeth Nielsen tlf. 6176 1822.

Med mindre andet er nævnt er alle arrangementet fra klokken 18:00 til ca. 21:00 og entre pr. aften kr. 250,-

Drikkevarer kan købes i cafeen.

Tidligere Kultur og Spiseaftner samt Musik og Fortælleraftner

Gennem tiden er der afholdt mange skønne Kultur - Spise - Musik og Fortælleaftner på Lystbækgaard - og det fortsætter vi selvfølgelig med!

Her er nogle eksempler på hvad vores gæster har oplevet:

"Vildt med Jeppe Aakjær" hvor Ruth Dein berettede om Jeppe Aakjærs liv og levned, glæder og sorger.

Mexicaneren Pedro Torres, der stammer fra det sydlige Mexico, har besøgt os. Han fortalte levende om hans liv der, hvor hans familie har boet i generationer, og hvor han fra barnsben har lært at lave mad på en mere primitiv måde end han gør nu.

Den irske folkesanger, foredragsholder og historiefortæller, Francis X. Foley har også været forbi. Francis X. Foley fortalte på særdeles underholdende måde om sit liv, og vi lyttede til hans dejlige guitarspil og sang. Francis er født i Dublin. Men ad kringlede omveje endte han i Thyborøn.

Med Får til Kanten har vi været med ude og møde fårene, se opvisning af hyrdning, og hører beretning om livet med får. Vi hørte fortælling om det levende landskab, og kunne stille spørgsmål.

Der har været Hestevognstur over heden til Lars’ Grav, med fuld læs på hestevognen.

Vi har hørt spændende og medrivende Kronhedefortællinger af Kaj Madsen. Thorkild Munk, Kasper Rosbøl og Margit Larsen.

Skotsk aften, med Shepherd's pie, musik, sang, dans og traditionel skotsk ”fiddle” med David Thomas.

Turen har gået til "Olehøjene", med fællessangen "Hyldest til Heden". Igen så vi fårene på nært hold og så fårehyrderne og hyrdehundene i arbejde, og hørte dejligt fløjtespil med Eva Hermann og Marie.

Geeke Jonker har fortalt om det at hyrde får, at det er en livsstil der er helt vidunderlig. Geeke har lavet fårehundeopvisning, og f.eks. demonstrerede hvordan hyrdestaven bruges, når man skal have fat på et får. Vi blev meget klogere på hyrding og på fåret.

Vi har haft myrer på Lystbækgaard - dog ikke i maden - da den myreflittige Japanske kunstner Rie Takeuchi Rolighed indbød til spiseaften i august måned. Du kan i øvrigt se at Rie har sat sit præg på caféen på Lystbækgaard med de mange myrer. Myrer både som store malerier, væg malerier og malede myrer i vinduerne.

Maden og Borddækningen

Borddækningen står Lystbæk foreningens frivillige og dygtige hjælpere for - de gør et fantastisk arbejde. Ofte hjulpet godt af de udøvende kunstnere, musikere, fortællere, kokke.

Maden er altid spændende, lavet af vestjyske råvarer, og mange forskellige har stået for den.

F.eks. Grete Nisgaard og Leif Birch, Pedro Torres, Vi har haft Krabbe og fiskeaften hvor Margrethe Moore fra Restaurant Sommerfisk i Fjand serverede nyfangede Taskekrabber. Japansk mad lavet af Rie Takeuchi Rolighed og Karen Margrethe. Får til Kanten, hvor Anna tryllede den dejligste mad frem. Vi har fået serveret "Hyrdetasker" på den store bålplads.

Noget af maden, forretter - hovedretter - desserter - vi har nydt er:

Salater, kartoffel både og barbecue marineret langtidsstegt får, lam og ged. Standard fåre spegepølse, en special fårepølse med rosmarin, der var presset og lufttørret i fire måneder, og fåre spegepølse med timian og tyttebær. Hjemmelavet flødeis, med blåbær og havtorn til. Lammekoteletter, grill ribs, nye smørdampede kartofler, mormorsalat. Bondegårds isvaffel og kaffe. Lækker økologisk oksekød fra Kronheden - og meget meget meget mere.

 

Mellem måltiderne og fortællingerne får gæsterne selvfølgelig snakket en masse, også med de vi ikke kender i forvejen. Ofte synger vi også et par sange. Vores gæster nyder det altid rigtig rigtig meget, og aftnerne er altid stemningsfulde og hyggelige.

Du kan finde nogle af opskrifterne fra vores Kultur og Spiseaftner her

Besøg af Lars Gylden Trio

En mørk og våd aften, sidst i februar 2020, besøgte Lars Gylden Trio Lystbækgaard.
Men mørket og regnen blev hurtigt glemt og vi fortabte os i den gode musik.
Musik der blev leveret med glæde, nærvær og hjerte.
Som Lars Gylden sagde; alle mennesker har en historie, og os der overværede koncerten fik lov at få del i noget af Lars´ historie.
Hans musik tekster handler nemlig om livet, ofte hans eget liv, på godt og ondt. Humoren var bestemt også nærværende, ikke mindst mellem de tre musikanter.
Foruden Lars Gylden med sang og guitar mødte vi også Mikael Svankjær på guitar og Claes Fischer på bas.
Inden musikanterne gik på scenen fik vi vore maver dejligt fyldt med skøn velsmagende suppe med får og kål, og i pausen var der kaffe og hjemmebagt kage.
Det var en hyggelig og vellykket aften.
På vores Facebook side kan du se billeder fra aftenen, herunder er der videoer fra den hyggelige aften.

Besøg af Kevin Byrne og Folk Friends

Den 3. maj inviterede Lystbækforeningen til Irsk Spise og Kultur aften.

Det var en fantastisk dejlig aften, med dejlig forårsmad ved Irske Kevin Byrne, og skøn Irsk musik ved Folk Friends.

Kevin Bryne, der er kok, fortæller her hvad menuen bestod af:

Kevin Byrne:

Here is the menu for the Irsk night in may

Irish Boxty with Lamb sausage

(pan fried potato cakes with lamb sausage in herb butter)

Traditional Irish Stew

(traditional lamb stew made with lamb shoulder/neck cuts simmered in lamb stock with potatoes, carrots ,onions and celery and leeks, with seasoning)

Apple Tart with fresh cream

(Traditional apple pie made with sweet short crust pastry filled with stewed apples flavoured with secret seasonings, served with fresh cream)

Carrageen Moss Milk pudding served with rhubarb compote

(a milk based pudding made by using Irish seaweed as a setting agent serve with fresh rhubarb compote).

If you want to add Irish coffee or Baileys coffees

 

Musikken blev leveret af særdeles dygtige og veloplagte Folk Friends.

Folk Friends består af: Svend Erik Larsen fra Muldbjerg, Lyder Horsted og Hans Jørgen Husted.

Repertoire var Irsk musik og sang, fortællinger og ballader, og mere rå pubsange, til glade syng med sange.

Herunder kan du se videoer fra den hyggelige aften. På Facebook ligger der billeder fra aftenen.

Åbningstid / Opening hours:

Gårdbutik / Farmshop & Lystbæk Café:

Torsdage / thursdays PM kl. 13.00 - 17.00

samt efter aftale / and by appointment.

Tlf: (+45)21232984

(+45)97491385 (aften / evening)

Address:

Berit Kiilerich

Lystbækgaard

Lystbækvej 1, Torsted

6990 Ulfborg

Ringkøbing Skjern Kommune

Denmark

Kontakt & find vej / Contact & directions

Tilmeld nyhedsbrev / Subscribe to newsletter

Lystbækforeningen / Lystbæk Association:

Formand / Chairman Torben Thorup Thomsen

Vedr. arrangementer, tilmelding samt medlemsskab af Lystbækforeningen / Relating to events, registration and membership of the Lystbæk Association:

Tlf.: (+45)61282136 & (+45)21232984