Hyrdegård indstillet til nordisk miljøpris for naturpleje på vestkysten

Hyrdegården Lystbækgaard ved Torsted er nomineret som Danmarks bidrag til Nordisk Råds Miljøpris 2020.
Hyrdegården, der blandt andet arbejder med vandrende fårehyrder, er indstillet, fordi gården med dens 1000 moderfår udfører et stort arbejde med praktisk naturpleje af den kystnære lynghede, der er en truet, europæisk kulturlandskabstype. 

"Hede-naturen trues af ophørt drift og Lystbækgaards efterligning af fortidens hedebrug med afbrænding og vandrehyrder kan genskabe noget af hedens biodiversitet. De græssende får græsser de planter, der skal begrænses for eksempel Rosa rugosa (rynket rose, red.) og skaber dermed plads til de mere sjældne planter og giver nicher til svampe, insekter, fugle og andre dyr.

Lystbækgaard har praktikanter, hyrdeelever og unge som gerne vil lære om hedens natur og kultur, og der formidles til alle målgrupper fra børnehaver og skoler til busturister. Lystbækgaard har gennem 30 år tilpasset og udviklet nordiske får og geder til formålet samt udviklet og afprøvet metoder for at skabe diversitet i landskabet ved at flytte nattefolde og afgræsning og med kontrollerede afbrændinger om foråret.

Herved er der skabt en bæredygtig model, der kan skaleres op og har potentiale til at øge den biologiske mangfoldighed for de vidt udbredte kulturlandskaber, der er truede af tilgroning eller intensiv landbrugsdrift.

- Det er en stor glæde i vores arbejde at opleve unge mennesker som ønsker at lære hyrdefaget, og se hvordan de opdager at vores nordiske får er et lille fantastisk nyttedyr, siger fårehyrde Berit Kiilerich. 

Lystbækgaard samarbejder bredt i hele Norden med Island, Norge, Sverige, Nordatlanten og Tyskland og deler viden og inspirerer andre til at forstå heden som et storslået, men truet kulturlandskab og den tilknyttede natur", hedder det i indstillingen til den fornemme miljøpris.

Årets tema er biodiversitet
Nordisk Råds Miljøpris 2020 uddeles den 27. oktober. Temaet for årets miljøpris er biodiversitet - og afspejler og understøtter FN’s verdensmål 14 og 15 om livet i havet og på land.  

"Vi modtog i år flere indstillinger, end vi plejer, og selektionsprocessen har været hård. Norden har en rigdom af personer, forskere, organisationer og virksomheder, der beskæftiger sig med biodiversitet, og det har været en fornøjelse af grave sig ned i årets mange indstillinger. Vi mener at have fundet frem til de allermest nyskabende og innovative miljøprojekter, samt initiativer med stor nytte lokalt og med gode perspektiver for at blive ’eksporteret’ og rullet ud andre steder i verden", siger Elva Rakel Jónsdóttir, formand for bedømmelseskomitéen.

Grundet Covid-19 er de nominered til årets nordiske miljøpris for naturpleje offentliggjort online og ikke ved demokratifestivalen LÝSA/Fundur fólksins i Island som de seneste år.

 

Yderligere oplysninger:

Fårehyrde Berit Kiilerich, Lystbækgaard, tlf. 2123 2984

Vinder af Nordisk Råds Miljøpris 2020 blev ikke Lystbækgaard, vinderen blev Jens-Kjeld Jensen for sit store arbejde med at studerer og formidle udviklingen af biodiversiteten på Færøerne - Lystbækgaard siger stort tillykke til Jens-Kjeld Jensen med den fornemme pris ☺

Stor opmærksomhed har Lystbækgaard fået i medier og på netter, på grund af nominering af Nordisk Råds Miljøpris 2020, for biodiversitet i Norden.

Der er en fantastisk flot film lavet af TV-midtvest/Fårehyrden og Miljøprisen

Vi var omtalt i lokal radio også, dejligt at mange uden for vores cirkel har, og får, mere viden om det vi laver med fårene, hede afbrændinger, vandrehyrder, revitalisere vestjyske landskaber, gøre levende håndværk formidling gennem hænder, gøremåls undervisning og et meget lavt klimaaftryk ved at bruge lokale kortrejste råvarer, lokale producenter osv…

Vi fik overrakt en smuk buket, en skøn kurv fyldt med fantastiske Nordiske specialiteter fra Løgismose og bæredygtige frø vi skal så ☺

Vi fik overrakt en smuk buket, en fantastisk lækkre kurv fyldt med Nordiske specialiteter fra Løgismose og bæredygtige frø vi skal så

Åbningstid / Opening hours:

Gårdbutik / Farmshop & Lystbæk Café:
Onsdage & torsdage / Wednesdays & thursdays PM kl. 13.00 - 17.00
samt efter aftale / and by appointment.

Tlf: (+45)21232984 
(+45)97491385 (aften / evening)

Lystbækgaard Webshop

Address:

Lystbækgaard
Lystbækvej 1, Torsted
6990 Ulfborg
Ringkøbing Skjern Kommune
Denmark

Kontakt & find vej / Contact & directions

Tilmeld nyhedsbrev / Subscribe to newsletter

Lystbækforeningen / Lystbæk Association:

Formand / Chairman
Torben Thorup Thomsen

Vedr. arrangementer, tilmelding samt medlemsskab af Lystbækforeningen / Relating to events, registration and membership of the Lystbæk Association:

Tlf.: (+45)61282136 & (+45)21232984